Keto Tiramisu
CIASTA DESERY

Keto Tiramisu

Keto Tiramisu

Keto Tiramisu z kremem wg włoskiego przepisu czyli mascarpone i jaja 🥚🥚

Sprzęt kuchenny

Mikser – ja od paru lat używam tego –>KLIK

Tortownica 23 cm

Składniki

Składniki biszkopt :

5 jajek

40 g mąki kokosowej  ( użyłam tej –> KLIK )

100 g serka z wiaderka

1 lub 2 łyżki erytrytolu  ( używam tylko tego erytrytolu –> KLIK )

1 łyżeczka proszku do pieczenia bio ( użyłam tego –> KLIK )

Przygotowanie biszkopt

Białka ubijam z szczyptą soli i erytrytolem na sztywną pianę. 

Żółtka blenduję z mąką kokosową, erytrytolem, serkiem i proszkiem do pieczenia. 

Nie przerywając miksowania białek, dodaję po łyżce masy. 

Wykładam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, góra-dół, na około 25 minut. Zostawiam do wystudzenia

Suplementy diety - zobacz na Ceneo.pl

Składniki krem Tiramisu

– 250 g mascarpone z lodówki
– 2 jajka
– erytrytol ( używam tylko tego erytrytolu –> KLIK )

Przygotowanie krem

Białka ubijamy na sztywno z erytrytolem i szczyptą soli – odstawiam.

Żółtka ubijam na biało – miksuje na średnich obrotach – dodaję mascarpone. Gdy masy dobrze się połączą, dodaję białka, mieszam łyżką.

Masa jest dosyć stabilna, delikatna i pyszna.

Biszkopt kroje na pół. Mocno nasączam mocną kawą. Wykładam większość kremu, następnie nakrywam blatem, nasączam kawą, wykładamy resztę kremu, posypuję kakao prze sitko i wstawiam do lodówki na parę godzin.

Jeśli przepis się podobał i chciał(a)byś wesprzeć rozwój ketonawyk.pl

Możesz postawić mi kawę, klikając w poniższą grafikę

Dzięki !

Zapraszam na kawę

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *