Keto Tiramisu z kremem wg włoskiego przepisu czyli mascarpone i jaja 🥚🥚
Sprzęt kuchenny
Mikser – ja od paru lat używam tego –>KLIK
Tortownica 23 cm
Składniki
Składniki biszkopt :
5 jajek
40 g mąki kokosowej ( użyłam tej –> KLIK )
100 g serka z wiaderka
1 lub 2 łyżki erytrytolu ( używam tylko tego erytrytolu –> KLIK )
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio ( użyłam tego –> KLIK )
Przygotowanie biszkopt
Białka ubijam z szczyptą soli i erytrytolem na sztywną pianę.
Żółtka blenduję z mąką kokosową, erytrytolem, serkiem i proszkiem do pieczenia.
Nie przerywając miksowania białek, dodaję po łyżce masy.
Wykładam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, góra-dół, na około 25 minut. Zostawiam do wystudzenia
Składniki krem Tiramisu
– 250 g mascarpone z lodówki
– 2 jajka
– erytrytol ( używam tylko tego erytrytolu –> KLIK )
Przygotowanie krem
Białka ubijamy na sztywno z erytrytolem i szczyptą soli – odstawiam.
Żółtka ubijam na biało – miksuje na średnich obrotach – dodaję mascarpone. Gdy masy dobrze się połączą, dodaję białka, mieszam łyżką.
Masa jest dosyć stabilna, delikatna i pyszna.
Biszkopt kroje na pół. Mocno nasączam mocną kawą. Wykładam większość kremu, następnie nakrywam blatem, nasączam kawą, wykładamy resztę kremu, posypuję kakao prze sitko i wstawiam do lodówki na parę godzin.
Jeśli przepis się podobał i chciał(a)byś wesprzeć rozwój ketonawyk.pl
Możesz postawić mi kawę, klikając w poniższą grafikę
Dzięki !