Keto Serniczki na zimno z czekoladową polewą
Zapraszam do polubienia mojego profilu na Facebooku -> KETONAWYK
Inne pomysły na desery znajdziesz tu –> KLIK
Ciasta bez pieczenia tu —> KLIK
Składniki Serniczki na zimno z czekoladową polewą
Składniki spód:
– 300 g serek z wiaderka
– 20 g żelatyny
– 30 g olej kokosowy ( użyłam tego –> KLIK )
– erytrytol ( używam tylko tego erytrytolu –> KLIK )
Składniki góra:
– 60 g czekolada 🍫 85% ( użyłam tej –> KLIK )
– 60 g śmietana 30%
Przygotowanie
Olej kokosowy rozpuszczamy, zostawiamy do przestudzenia.
Żelatynę wsypujemy na małą patelnię/garnuszek, zalewamy niewielką ilością wody zostawiamy do napęcznienia.
Serek ubijamy z erytrytolem – aż się rozpuści, nie przerywając miksowania wlewamy olej kokosowy.
Żelatynę podgrzewamy, ciągle mieszając – aż się rozpuści.
Nie przerywając miksowania – wlewamy do masy serowej.
Masę wylewamy do silkonowej/plastikowej foremki, można lekko wysmarować olejem kokosowym. Wystawiamy do lodówki.
Na patelni z grubej dnem lub w kąpieli wodnej (miska do kąpieli wodnej –> KLIK ) podgrzewamy śmietanę wraz z czekoladą, mieszamy.
Gdy masa będzie błyszcząca i dobrze połączona – polewa jest gotowa.
Lekko przestudzoną polewę wykładamy na masę – najlepiej gdy masa już stężeje.
Wystawiamy do lodówki.
Jeśli przepis się podobał i chciał(a)byś wesprzeć rozwój ketonawyk.pl
Możesz postawić mi kawę, klikając w poniższą grafikę
Dzięki !
Zapraszam do polubienia mojego profilu na Facebooku -> KETONAWYK