Keto zapiekanki z cukinii to pomysł na szybki i sycący keto posiłek . Jego ogromną zaletą jest to, że składniki możemy dopasować pod swoje makro – np użyć mielonej łopatki lub boczku a na talerzu polać oliwą z oliwek – gdy chcemy by było więcej tłuszczu lub użyć chudego mięsa np. mielonego filetu z kurczaka, gdy zależy nam na większej ilości białka. Na górę możemy dodać ulubione dodatki. U mnie wczoraj wersja podstawowa – mięso mielone, sos pomidorowy i cheddar.
Przepis na pizzę z cukinii znajdziecie tu –> KLIK
Składniki keto zapiekanki z cukinii
cukinia
mięso mielone
przyprawa do pizzy bez cukru i zbędnych dodatków np ta -> KLIK
ketchup bez cukru np ten –> KLIK lub przygotować własny ekspresowy keto ketchup ( wystarczy połączyć koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, wędzoną i chilii )
cheddar wiórki
inne dodatki np. oliwki, pieczarki, kapary, pomidorki koktajlowe, papryka itd
Przygotowanie Keto zapiekanek z cukinii
Przygotowania należy rozpocząć od przygotowania cukinii. Jeśli mamy malutkie cukinie, kroimy wzdłuż, duże możemy pokroić na krążki, wówczas powstaną Nam pizzerinki.
Cukinię należy posypać solą ( polecam używanie tej soli –> KLIK ), odstawić na 15-20 minut. Nadmiar wody zetrzeć papierowymi ręcznikami. Kolejno cukinię ułożyć na kratce piekarnika ( można posmarować oliwą z oliwek – ale nie jest to koniecznością). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termo obieg, piec około 15 minut – tak by cukinia zmiękła i trochę się zarumieniła.
Po upieczeniu, cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mięso mielone doprawić przyprawą do pizzy, wymieszać, ułożyć na upieczonych cukiniach.
Na mięso nałożyć keto ketchup kupny lub własnoręcznie przygotowany.
Na górę posypać cheddarem.
Można nałożyć dowolne dodatki, ale polecam spróbowanie wersji podstawowej bo jest naprawdę pyszna.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termo obieg, na około 20-25 minut.
Podawać np z :
keto ketchup własnoręcznie przygotowany ( wystarczy połączyć koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, wędzoną i chilii )
majonez
oliwa z oliwek
rukola
świeża bazylia
Jak przygotujecie, koniecznie dajcie znać czy zrobiliście wariant podstawowy, czy dodaliście dodatki, napiszcie jakie.
Jeśli przepis się podobał i chciał(a)byś wesprzeć rozwój ketonawyk.pl
Możesz postawić mi kawę, klikając w poniższą grafikę
Dzięki !
Zapraszam do polubienia mojego profilu na Facebooku -> KETONAWYK