keto zapiekanki z cukinii
KOLACJE OBIADY

Keto zapiekanki z cukinii

keto zapiekanki z cukinii

Keto zapiekanki z cukinii to pomysł na szybki i sycący keto posiłek . Jego ogromną zaletą jest to, że składniki możemy dopasować pod swoje makro – np użyć mielonej łopatki lub boczku a na talerzu polać oliwą z oliwek – gdy chcemy by było więcej tłuszczu lub użyć chudego mięsa np. mielonego filetu z kurczaka, gdy zależy nam na większej ilości białka. Na górę możemy dodać ulubione dodatki. U mnie wczoraj wersja podstawowa – mięso mielone, sos pomidorowy i cheddar.

Przepis na pizzę z cukinii znajdziecie tu –> KLIK

Składniki keto zapiekanki z cukinii

cukinia

mięso mielone

przyprawa do pizzy bez cukru i zbędnych dodatków np ta -> KLIK

ketchup bez cukru np ten –> KLIK lub przygotować własny ekspresowy keto ketchup ( wystarczy połączyć koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, wędzoną i chilii )

cheddar wiórki

inne dodatki np. oliwki, pieczarki, kapary, pomidorki koktajlowe, papryka itd

Przygotowanie Keto zapiekanek z cukinii

Przygotowania należy rozpocząć od przygotowania cukinii. Jeśli mamy malutkie cukinie, kroimy wzdłuż, duże możemy pokroić na krążki, wówczas powstaną Nam pizzerinki.

Cukinię należy posypać solą ( polecam używanie tej soli –> KLIK ), odstawić na 15-20 minut. Nadmiar wody zetrzeć papierowymi ręcznikami. Kolejno cukinię ułożyć na kratce piekarnika ( można posmarować oliwą z oliwek – ale nie jest to koniecznością). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termo obieg, piec około 15 minut – tak by cukinia zmiękła i trochę się zarumieniła.

Po upieczeniu, cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Mięso mielone doprawić przyprawą do pizzy, wymieszać, ułożyć na upieczonych cukiniach.

Na mięso nałożyć keto ketchup kupny lub własnoręcznie przygotowany.

Na górę posypać cheddarem.

keto zapiekanki z cukinii
keto zapiekanki z cukinii

Można nałożyć dowolne dodatki, ale polecam spróbowanie wersji podstawowej bo jest naprawdę pyszna.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termo obieg, na około 20-25 minut.

Podawać np z :

keto ketchup kupny

keto ketchup własnoręcznie przygotowany ( wystarczy połączyć koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, wędzoną i chilii )

majonez

oliwa z oliwek

rukola

świeża bazylia

Jak przygotujecie, koniecznie dajcie znać czy zrobiliście wariant podstawowy, czy dodaliście dodatki, napiszcie jakie.

Jeśli przepis się podobał i chciał(a)byś wesprzeć rozwój ketonawyk.pl

Możesz postawić mi kawę, klikając w poniższą grafikę

Dzięki !

Zapraszam na kawę

Zapraszam do polubienia mojego profilu na Facebooku -> KETONAWYK

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *