Dynia Hokkaido faszerowana mięsem mielonym to kolejny przepis na sycące ketogeniczne danie, świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację.
Mała lub średnia dynia Hokkaido – u Nas średnia pokrojona na 3 części / łódeczki.
Inne pomysły na obiady –> KLIK
Dynia Hokkaido faszerowana mięsem mielonym
Składniki na farsz 1 z 3 łódeczek:
– 180 g mielonej łopatki lub innego mielonego mięsa
– 40 g cebula poszatkowana
– 10 g oliwa z oliwek
– sól, papryka wędzona, pieprz ognisty, papryka słodka
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i nadziać połówkę lub , jak u mnie łódeczkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni termo obieg – około 40 minut.
W czasie gdy dynia z farszem się piecze przygotowujemy sos ( składniki na 1 z 3 łódeczek)
– 150 g przecier pomidorowy z kartonika
– 2 ząbki czosnku
– 6 g oliwki pokrojone w plasterki
– sol
– pieprz
– oregano
– 20 g smalec z skwarkami
Na smalcu podsmażyć czosnek. Dodać przecier, przyprawy i oliwki. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Wyjąć dynię, posypać cheedarem (40g), na górę wyłożyć gorący sos.
Na zdjęciu 1 z 3 z 3 łódeczek – przekrojona na pół.
Jeśli przepis się podobał i chciał(a)byś wesprzeć rozwój ketonawyk.pl
Możesz postawić mi kawę, klikając w poniższą grafikę
Dzięki !