Keto bułki migdałowo bambusowe
Od dawna kusiło mnie spróbować połączenia mąki migdałowej, białek jajek i błonnika bambusowego i upieczenia z tego bułeczek. Opinie na temat pieczenia na mące migdałowej są podzielone, raczej jednak większość odradza się poddawania obróbce termicznej nasion. Z drugiej strony znalazłam ten artykuł –> KLIK i myślę, że od czasu do czasu nie zaszkodzi z nią poeksperymentować. Bułki wyszły świetne, cieszą również oko, wyglądając jak jasne pieczywo.
Inne przepisy na keto pieczywo –> KLIK
Keto bułki migdałowo bambusowe
Sprzęt kuchenny
Do przygotowania bułeczek niezbędny jest mikser – ja od paru lat używam tego –>KLIK
Keto bułeczki migdałowe z błonnikiem bambusowym można upiec na 2 sposoby.
Pierwszym jest wykorzystanie silikonowych foremek np. do mini tart (do kupienia tu –> KLIK )
Mniej pracochłonną jest upieczenie w całości, na blasze o wymiarach 36 cm x 29 cm a następnie pokrojenie na 12 kwadracików (8 cm x 8 cm) .
Zapraszam do polubienia mojego profilu na Facebooku -> KETONAWYK
Składniki na 12 bułeczek
20 białek jajek ( pomysły na wykorzystanie żółtek znajdziesz tu –> KLIK )
10 guma guar (do kupienia np tu –> KLIK )
100 g mąka migdałowa
40 g błonnik bambusowy
1 płaska łyżeczka soli (używam tej –> KLIK)
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki octu jabłkowego (używam tego –>KLIK)
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować – około 6-7 minut.
Nałożyć do silikonowych foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, termo obieg, piec 60 minut.
Wyjąć z blaszki, zdjąć papier zostawić do wystudzenia na kratce w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
KCAL 1/12 85
W 1 B 7,7 T 5
Jeśli przepis się podobał i chciał(a)byś wesprzeć rozwój ketonawyk.pl
Możesz postawić mi kawę, klikając w poniższą grafikę
Dzięki !