Sprzęt kuchenny
Do przygotowania biszkoptu niezbędny jest mikser – ja od paru lat używam tego –>KLIK
Tortownica o średnicy 26 cm
Składniki i przygotowanie
Biszkopt bambusowy na maśle ❤️
Tortownica 26 cm
5 jajek
20 g błonnik bambusowy
50g masła
2 łyżki erytrytolu
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywno z erytrytolem i szczyptą soli.
Miksując dodawać po 1 żółtku.
Miksując dodać rozpuszczone masło.
Przesiać przez sitko mąkę bambusową, dokładnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia – piec 30 minut – góra dół – 180 stopni.
Masa kokosowa
800 ml mleko kokosowe z puszki (z lodówki)
Erytrytol
30 g żelatyna
Naturalny aromat waniliowy
200 g czarnej porzeczki lub innych owoców
Gęsta część mleczka ubić z erytrytolem i aromatem waniliowym.
W płynnej części, podgrzanej, rozpuścić żelatynę.
Miksując dodać do mleka kokosowego.
Galaretka
2 łyżki kwiatów klitorii (do kupienia tu —>klik )
500 ml wody
20 g żelatyny
Erytrytol
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Opcjonalnie aromat pomarańczowy 🍊
Sparzyć herbatę, przecedzić, dodać sok z cytryny, erytrytol, skosztować ☺️ dodać żelatynę, rozmieszać, odstawić.
Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć połowę masy kokosowej.
Wyłożyć drugą część masy oraz porzeczki. Wstawić do lodówki do stężenia, galaretka w tym czasie przestygnie.
Wylać galaretkę, wstawić do lodówki do stężenia.
Jeśli przepis się podobał i chciał(a)byś wesprzeć rozwój ketonawyk.pl
Możesz postawić mi kawę, klikając w poniższą grafikę
Dzięki !